Adolf Lahti jatkaa UPM-Kymmenen Pietarsaaren sellutehtaan puunkäsittelyä

Oy Adolf Lahti Yxpila Ab vastaa jatkossa UPM-Kymmenen Pietarsaaren sellutehtaan tuotantoon liittyvästä puunkäsittelystä. Sopimus saatiin tiukassa kilpailussa puunkäsittelyalan suurten toimijoiden kanssa ja se käsittää kuitupuun, hakkeen ja purun käsittelyn, varastoinnin sekä syötön tehtaiden prosessiin. Lisäksi se käsittää tehtaiden läheisyydessä toimivan Alholman sahan sivutuotteiden eli hakkeen, purun ja kuoren kuljetukset sekä tuontihakkeen ja puun kuljetukset satamasta tehtaalle.

Kyseessä on Adolf Lahden historian suurin yksittäinen toimeksianto, johon liittyvät volyymit ovat huomattavia. Pelkästään puun ja hakkeen käsittelymäärät nousevat neljään miljoonaan kiintokuutiometriin ja kuljetusmäärät tuontivolyymeistä riippuen noin miljoonaan kiintokuutiometriin. Näin suurten volyymien käsittely ja kuljetus asettaa suuret vaatimukset prosessien suunnittelulle ja kaluston suorituskyvylle sekä kunnossapidolle. Pyöreän puun syöttämiseen Adolf Lahdella on käytössään Pohjoismaiden ensimmäinen sähkökäyttöinen täsmänosturi, jonka työpaino on 100 tonnia. Puukentän pääkoneina puolestaan käytetään riippupihtikurottajia, joiden työpaino on 85 tonnia, ja hakkeen käsittely tapahtuu 20 tonnin erikoisvarustellulla pyöräkuormaajalla. Kaikki edellä mainitut koneet työskentelevät kellon ympäri noin 355 päivänä vuodessa. Puun kuljetukset hoidetaan erikoisrakenteisilla puoliperävaunuilla, joita kytketään kaksi peräkkäin. Yksittäisen yhdistelmän kokonaismassa on lähes 200 tonnia, pituus yli 37 metriä, leveys 3,4 metriä ja korkeus viisi metriä.

Huippunykyaikaisten ja tehokkaitten koneiden ohella Adolf Lahti varautuu sopimuksen tuomiin haasteisiin vahvistamalla tiimiään uusilla kuljetus- ja korjaamoalan osaajilla. Kaikkiaan puunkäsittelyprosessin eri vaiheisiin palkataan viitisentoista ammattilaista, joilla on taitoa ja kokemusta selvitä nopeatahtisesta työskentelystä tehokkaasti ja turvallisesti.