Sähköistä vetovoimaa Adolf Lahdelle

KWH Logistics on edistynyt hyvin viime vuonna käynnistyneessä hankkeessa, jossa dieselkäyttöinen raskas kuorma-auto muutetaan sähkökäyttöiseksi. Adolf Lahti saa auton lähiaikoina työkäyttöön. Pilottihanke on tärkeä askel kohti vähäpäästöisempää logistiikkaa. EU:n päästötavoitteiden mukaan autojen CO2-päästöjä tulee vähentään 30 % vuoteen 2030 mennessä. Siirtymä hiilidioksidipäästöttömään toimintaan vastaa myös asiakkaidemme päästövähennys tavoitteisiin urakointikohteissamme ja satamissamme.

KWH Logistics sekä sen liiketoimintaryhmään kuuluva Adolf Lahti Yxpila Oy ovat mukana hankkeessa, jossa käytetty raskas kalusto konvertoidaan täysin sähkökäyttöiseksi. Tavoitteena on ratkaisu, jossa kohtaavat sekä päästöttömyys, työturvallisuus että resurssitehokkuus, ja joka saavutetaan jatkamalla olemassa olevan kaluston elinkaarta. Ensimmäisen konvertoidun kuorma-auton Scania G440 4×4 muutostyöt aloitettiin vuoden 2021 lopulla. Auton ensimmäiset testiajot tehtiin huhtikuussa 2022. Kuorma-auto pääsee käytännön kuljetustoimintaan kesän 2022 aikana ja ensimmäisenä varsinaisena työkohteena on Adolf Lahden asiakkaan tuotantolaitoksen sisäiset kuljetukset Keski-Suomessa.

Konvertoinnissa autosta on poistettu dieselmoottori ja vaihteisto ja ne ovat korvattu sähkömoottorilla ja erikoisvalmisteisella automaattivaihteistolla. Auton alusta ja muu tekniikka säilyvät ennallaan lukuunottamatta sähkökäyttöiseksi muutettuja jarrujen kompressoria ja ohjaustehostimen pumppua. Kaikki ohjaamon ja alustan turvavarusteet jäävät ennalleen. Akut ovat ladattavia litium-rautafosfaattiakkuja, jotka on asennettu auton runkoon erikoisrakenteisiin ja turvallisiin akkulaatikoihin. Konvertoidun raskaan kaluston otollisinta toimintakenttää ovat lyhyen matkan kuljetukset yleiseltä liikenteeltä suljetuilla tehdas- ja satama-alueilla. Akkukapasiteetin mitoitus vähintään 75 km yhtäjaksoiseen ajoon riittää mainiosti päivätason ajoihin näillä alueilla.

Tämä on KWH Logisticsin ensimmäinen konversioprojekti on toteutettu yhdessä yhteistyökumppaneiden Lielahden Autokeskus Oy:n ja Kehittämisyhtiö Keulink Oy:n kanssa. Pilottihankkeesta saatuja kokemuksia hyödynnetään jatkossa, kun vastaavia muutostöitä toteutetaan muihin raskaan kaluston ajoneuvoihin ja työkoneisiin.

Lisätietoja hankkeesta antaa Adolf Lahden Keski- ja Itä-Suomen aluejohtaja Mika Lepänjuuri, p. 040 801 0890 tai mika.lepanjuuri@adolflahti.fi