Parannuksia lastien käsittelyrutiineihin Koverharin satamassa

Hangon Koverharin satamassa satamaoperaattorina toimiva Oy Adolf Lahti Yxpila Oy on parantanut kierrätysmetallin ja antrasiitin käsittelyrutiineja pölyhaittojen ja roskien leviämisen estämiseksi.
Alkukesästä, 23.5.2021 ja 9.6.2021 Koverharin satamassa Hangossa lastattiin kierrätysmetallia rahtilaivaan samaan aikaan, kun satamassa oli lastauksen aikana kova tuuli. Kovan tuulen vuoksi lastauksen yhteydessä ympäristöön levisi vähäinen määrä metallin seassa ollutta kevyttä ja kelluvaa materiaalia.
Huomattuamme vahingon, siivosimme ympäristöön joutunutta materiaalia pois. Kiersimme myös kolmeen eri otteeseen Lappohjan uimarannan aluetta tarkistaaksemme, ettei materiaalia ole levinnyt sinne. Emme löytäneet kierrätysmetallilastauksesta peräisin olevia roskia rannalta. Kuluvan kesän aikana olemme viikoittain tarkistaneet Koverhar – Lappohja välisen rantaosuuden jalkaisin. Viimeisin tarkastus suoritettiin 16.8.2021 eikä alueelta ole löytynyt Koverharista lähtöisin olevaa jätettä.

Olemme yhteistyössä Hangon sataman kanssa parantaneet varastointi- ja lastauskäytäntöjämme, jotta materiaalia ei enää joutuisi ympäristöön. Olemme kesän aikana parantaneet kierrätysmetallikasaa ympäröivää maavallia ja suoja-aitauksia. Tällä hetkellä kierrätysmetallin vastaanotto Koverharin satamassa on keskeytetty, kunnes lähipäivinä saadaan rakennettua edelleen parempi suoja-aita kasan ympärille. Pyrimme myös siihen, ettei kierrätysmetallikasa kasva liian korkeaksi, jotta tuuli ei riepottelisi kasasta kevyttä materiaalia. Emme myöskään enää lastaa kierrätysmetallia kovalla tuulella. Kierrätysmetallia lastattaessa asetamme lisäksi kelluvan suojaköyden laivan ympärille. Näin saamme helpommin siivottua satama-altaaseen mahdollisesti tippuvan kelluvan materiaalin.

Käsittelemme satamassa myös terästeollisuuden raaka-aineena käyttämää antrasiittiä, jonka tietyt laadut pölyävät kuivissa ja tuulisissa sääolosuhteissa. Pölyhaittojen vähentämiseksi olemme hankkineet lisää kastelukalustoa ja lisänneet kulkuväylien sekä tyhjien junavaunujen kastelua purkuvaiheessa. Tuulisella ja kuivalla säällä kastelu on jatkuvaa. Olemme myös asettaneet antrasiitin seulomiselle ja lastaukselle tuulirajat ja sopineet asiakkaamme kanssa, että antrasiitille tehdään hienoainesta sitova käsittely jo kaivoksella.

Oy Adolf Lahti Yxpila Ab on logistiikkayritys, joka tarjoaa logistiikka- ja konepalveluratkaisuja metsäteollisuudelle, kaivosalalle, kemianteollisuudelle ja kaupalle. Koverharin satamassa Adolf Lahti toimii satamaoperaattorina ja muun muassa lastaa asiakkaiden puolesta erilaisia materiaaleja junista rahtilaivoihin. Toiminta perustuu Hangon Satamalle Koverharin satamaan myönnettyyn ympäristölupaan. Adolf Lahti on investoinut Koverharin operointiin 8 miljoona euroa kahden viimeisen vuoden aikana. Toimintaa kehitetään edelleen yhdessä Hangon sataman kanssa. Hangon satamassa on toimivat liikenneyhteydet ja hyvät mahdollisuudet kehittää kestäviä logistisia palveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille asiakkaille Hangon sataman kehityssuunnitelman mukaisesti.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tutustumaan Koverharin sataman ja Adolf Lahden toimintaan. Lisätietoja antaa:

Pekka Pöllänen                                                         Anders Ahlvik
toimitusjohtaja, Oy Adolf Lahti Yxpila Ab                 toimitusjohtaja, Hangon Satama Oy
Puhelin 0400-701839                                              Puhelin 050-5116323

Tiedote, 18.08.2021